V Košakovem mlinarstvu s tradicijo v Družinski vasi
Študentje, ki se zanimajo za dodatne in dopolnilne dejavnosti na podeželju, so se spoznali tudi z mlinarsko dejavnostjo in si ogledali enega redkih še delujočih mlinov v Sloveniji, ki bogato, več kot 200-letno družinsko tradicijo, uspešno povezuje s sodobnimi načini pridelave. Ugotovili smo, da so način mletja žita prilagodili sodobnim standardom, vendar še vedno meljejo na način povratnega mletja, ki zmanjšuje pregrevanje mlevske mase, saj transport mase poteka prek elevatorjev. Moka nastane z večstopenjskim drobljenjem žitnega zrnja v delce različnih velikosti, ki jih presejejo in tipizirajo, predno pa dobijo končni proizvod, se ciklus obrne trikrat do štirikrat. V procesu, ki traja okrog 24 ur, se zmelje približno 4000 kg žita, iz katerega dobijo več različnih tipov moke.
Mlin Košak želi tudi v prihodnosti ohranjati svojo več stoletno tradicijo, zato ves čas stremijo k izpopolnjevanju proizvodnje, spremljajo potrebe strank in zagotavljajo kakovost. Zelo pomembno je, da se ohranja in dodatno razvija tradicionalna slovenska dejavnost mlinarstva ter da se dragoceno znanje in izkušnje vestno prenašajo iz roda v rod.
