• By petra.jersin@vsgrm.unm.si
  • 15. novembra 2024
  • No Comments

»Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«

V Sloveniji v tednu od 11. do 17. novembra 2024 prvič obeležujemo Teden slovenske hrane, ki spodbuja k ponovnemu odkrivanju bogate tradicije domačih jedi ter koristi lokalno pridelane hrane, ki ima še posebej za Visoko šolo za upravljanje podeželja Grm Novo mesto svojstven pomen.

Tako so se danes, 15. 11. 2024, zjutraj ob 9. uri povabilu na tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga v Sloveniji obeležujemo že vse od leta 2012, odzvali študenti, profesorji in zaposleni na Visoki šoli za upravljanje podeželja Grm Novo mesto, in sicer z namenom sodelovanja pri osveščanju in predajanju ključnih sporočil tega dogodka. Slogan se letos glasi »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«.

Po uvodni besedi izr. prof. dr. Andreja Lisca, ki je poudaril pomen Tedna slovenske prehrane in vlogo Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto pri ključnih vsebinah, ki se nanašajo na pridelavo, predelavo ter distribucijo slovenske hrane do končnega potrošnika, je študente in ostale zbrane nagovoril tudi doc. dr. Peter Kozmus, priznan čebelarski strokovnjak, ki je poudaril pomen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je med drugim zlasti izobraževati, obveščati in osveščati šolajočo mladino in vzporedno v določenem obsegu tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje. Ob tem je predstavil tudi pestrost okusov slovenskega medu z zaščiteno geografsko označbo. Ob zajtrku, ki je vključeval maslo, domač kruh, jabolka in mleko, so zbrani lahko poskusili akacijev, lipov, cvetlični, kostanjev, gozdni in hojev med,  doc. dr. Peter Kozmus pa je ob tem predal ogromno novih informacij in znanja.

Skip to content