S študenti VŠ Grm Novo mesto smo izdelali macerat iz rmana
V okviru predmeta Fiziologija in prehrana rastlin so si študentje 2. letnika visokošolskega strokovnega študijskega programa Upravljanje podeželja ogledali predelovalni obrat Zeliščne kmetije Pod Hrelenom, kjer se ukvarjajo s pridelavo in predelavo zelišč. Kmetujejo ekološko, saj se zavedajo pomena zdrave hrane, varstva okolja in ohranjanja biotske raznovrstnosti. Na kmetij predelujejo različne izdelke iz zelišč – mazila, zeliščne čajne mešanice, sirupe in lasten ledeni čaj.
Študentje so se seznanili s postopkom maceracije in izdelave oljnih izvlečkov iz rastlin. Ta tehnika je ena izmed najbolj naravnih metod za pridobivanje rastlinskih izvlečkov, ki jih pogosto uporabljamo v kozmetiki, prehrani, aromaterapiji in medicinskih pripravkih. Študentje VŠ Grm Novo mesto so v sodelovanju z zeliščarko Alenko Kukman izdelali oljni izvleček iz rmana in pridobili dragocene praktične izkušnje v ekstrakcijskih tehnikah ter razumevanju lastnosti te rastline.
Rmanov izvleček je odličen primer, kako s preprostim postopkom pridobimo visokokakovostne naravne pripravke z zdravilnimi in negovalnimi lastnostmi.