Članek
Karierni center
Objavljeno Mar 02, 2023

AKCIJSKI NAČRT KARIERNEGA CENTRA VISOKE ŠOLE ZA UPRAVLJANJE PODEŽELJA GRM NOVO MESTO z elementi za evalvacijo


Geslo: Načrtujem kariero, ciljam višje


1. Individualno in e-karierno svetovanje: Študentom nudimo ure individualnega in e-kariernega svetovanja, ki po vnaprejšnji prijavi s strani študentov potekajo po predhodnem dogovoru na e-naslov: mikacic2007@gmail.com (doc. dr. Marija Turnšek Mikačić). V okviru e-kariernega svetovanja bo vsak študent ob pomoči izkušenega kariernega coacha – doc. dr. Turnšek Mikačićeve, izdelal svoj karierni načrt z uporabo orodij kariernega načrta: Europass (Evropski življenjepis), Kolo ravnotežja, Kompetenčno kolo, Myers-Briggsov indikator osebnosti, Analizo življenjske črte, Karierna sidra, Karierne cilje, SWOT analizo, Samopromocijo, Oblikovanje lastne blagovne znamke / self-branding). Študent bo nato izdelal predstavitev in v okviru Kariernega dne predstavil Osebni karierni načrt, oblikoval Seminarsko in morda tudi Diplomsko nalogo.

a. Evalvacija: Napredek v kompetencah načrtovanja in vodenja kariere in zadovoljstvo z delovanjem Kariernega centra https://www.1ka.si/a/232884.


2. Vodenje projekta: Alumni klub Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto. Dogodek bo potekal v obliki Kariernega dne in E-kariernega svetovanja, ob pomoči izkušenega kariernega coacha. Teme:

a. Kako raziskati ali je vaša ideja zanimiva za trg?

b. Kako sestaviti zmagovalno ekipo za svoj startup?

c. Povežite se.

d. Poiščite kolege in nekdanje sošolce ter ostanite v stiku.

e. Pomagajte mlajšim.

f. Predstavite svojo karierno pot, ponudite mentorstvo ali zaposlite diplomante.

g. Vsi smo Visoka šola za upravljanje podeželja GRM Novo mesto.

h. Okrepite svojo strokovno mrežo in se povežite z zanimivimi diplomanti Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto.

i. Evalvacija: Anketirati diplomante z anketo: Merjenje učinka aktivnosti KC – ocena razvitosti kompetenc kariernega razvoja https://www.1ka.si/a/232945.


3. V sodelovanju z delodajalci, študenti in diplomanti bomo oblikovali tudi kratek »Karierni vodnik«, ki bo študentom Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto pomagal pri razvoju njihove kariere.

a. Evalvacija: Ocena kakovosti Kariernega vodnika.

b. Izdelava ankete v 1ki.


4. NLP (Nevrolingvistično programiranje v praksi: Kako učinkovito komunicirati na delovnem mestu). Študentom nudimo karierni dan Nevrolingvističnega programiranja v praksi. V okviru nadaljnjega E-kariernega svetovanja bodo študenti ob pomoči izkušenega kariernega coacha (doc. dr. Marija Turnšek Mikačić) vadili uporabo orodij za komunikacijo: Temeljna načela komunikacije in osnovni komunikacijski model - vsak ima svoj model sveta, Temeljna izhodišča učinkovitega komuniciranja in zavedanje motenj, ki nastanejo v komunikaciji, Celostna komunikacija glede na način, kako sprejemamo sporočila, Tri komunikacijske ravni: verbalna, neverbalna in paraverbalna, Procesne besede zaznavnih tipov, Kalibriranje, vzpostavljanje dobrega stika in iskanje skupnega jezika, Besedna in parabesedna komunikacija, Moč besed – pozitiven jezik in prepričljivost pri komunikaciji, Parabesedna komunikacija: barva in moč glasu, znati prilagoditi hitrost, ritem in melodijo sogovorniku, neprecenljiva moč premorov, jezikovna jasnost in natančnost, Aktivno poslušanje, Učinkovita uporaba vprašanj, Povratno sporočilo, Temeljni stebri učinkovite komunikacije: dober stik, prožnost, zavedanje trenutnega stanja, ciljna naravnanost. Prav tako Učinkovito upravljanje z lastnimi notranjimi stanji, Ugotavljanje zaznavnega stila sogovornika, Upravljanje z lastnimi notranjimi stanji, Sidranje notranjih virov, Notranja stanja in „zanos”, Ustvarjanje želenih vedenj s pomočjo metode „sprožilec novega vedenja”, Učinkovito zastavljanje in doseganje ciljev, Dobro oblikovani cilji, načrtovanje in spremljanje zastavljenih ciljev ter Razvijanje lastne vizije.

a. Evalvacija: Napredek v kompetencah komunikacije anketa 1ka.


Za namene kakovostnega informiranja bodočih študentov in študentov Visoke šola za upravljanje podeželja GRM Novo mesto ter sistematičnega nudenja pomoči pri načrtovanju kariere in nadaljnjega izobraževanja na Visoki šoli za upravljanje podeželja GRM Novo mesto izvajamo karierno načrtovanje. V ta namen smo v sklopu visoke šole vzpostavili Karierni center Visoke šola za upravljanje podeželja GRM Novo mesto.

Karierni center Visoke šola za upravljanje podeželja GRM Novo mesto ponuja naslednje aktivnosti:

A: Osebno in skupinsko svetovanje:
1. usposabljanja, svetovanja, coaching, ki so povezana z izgradnjo kariere, možnostmi zaposlitve in samozaposlitve, osebnostne rasti idr.,
2. usposabljanja, svetovanja, ki so povezana z izgradnjo osebne blagovne znamke in blagovne znamke lastnega podjetja, obratovalnice idr.,
3. usposabljanja, ki so povezana s stalno profesionalno rastjo študentov in diplomantov, strokovne ekskurzije v domovini in tujini idr.,
4. usposabljanja za izdelavo osebnih izobraževalnih, kariernih, kompetenčnih načrtov, kariernega e portfolija in pomoč pri njihovi izdelavi,
5. svetovanje in pomoč pri uporabi kariernih (osebni karierni načrt, karierni e portfolio, osebni izobraževalni načrt, osebni kompetenčni načrt, karierni smerokaz ipd.) in zaposlitvenih orodjih (življenjepis, poslovni načrt ipd.),
6. predstavitve študentov in diplomantov podjetjem in podjetij študentom in diplomantom, strokovna in problemska srečanja študentov in diplomantov in podjetij,
7. informacije o aktualnih objavah prostih delovnih mest doma in v tujini, priprava na zaposlitveni razgovor v slovenskem, angleškem in drugem jeziku,
8. izvajanje praktičnega usposabljanja doma in v tujini,
9. identifikacijska orodja (testi) za odkrivanje lastnih interesov, veščin, kompetenc, talentov idr.,
10. vključitev študentov v mentorske in tutorske modele.


Dejavnosti kariernega centra potekajo preko spleta ali v živo.

B: Izobraževalni dogodki:
- Predavanja, seminarji, delavnice, okrogle mize ter druga srečanja in večji dogodki.
- Študentom in delodajalcem je na voljo tudi predstavitev delodajalcev ter morebitni obiski potencialnih delovnih okolij.

C: Informiranje o prostih delovnih mestih in praksah ter splošnih možnostih zaposlitve doma ali v tujini.

D: Sodelovanje z delodajalci:
Oglaševanju prostih delovnih mest in praks ter vpogled v življenjepise študentov in diplomantov in predstavitev delodajalcev na visoki šoli.
Delodajalcem je omogočeno, da razpišejo teme diplomskih in seminarskih nalog, za katere potrebujejo strokovne rešitve.

E: Strokovna pomoč mentorjem in tutorjem Visoke šola za upravljanje podeželja GRM Novo mesto v smislu vseživljenjskega mentorstva.


OBJAVA AKTUALNIH PROSTIH DELOVNIH MEST
Karierni center spremlja aktualna prosta delovna mesta s področja organizacije, kakovosti in drugih smeri.
Uporabne povezave:

Careerjet.si je iskalnik zaposlitev v Sloveniji. Z enim preprostim iskanjem, poda Careerjet iskalcem zaposlitve veliko izbiro zaposlitev, ki prihajajo z mnogih spletnih strani in vam prihrani trud, da obiščete vsako stran posebej.

Na spletnih straneh ZRSZ nudijo pregled vseh aktualnih prostih delovnih mest tistih delodajalcev, ki želijo objavo Zavoda, in tistih delodajalcev, ki morajo od 12. 4. 2013 po zakonu prosto delovno mesto objaviti pri Zavodu.

Zaposlitveni portal Mojazaposlitev.si je namenjen tistim, ki iščejo (boljšo) zaposlitev in tistim, ki iščejo nov kader. Z objavljanjem zaposlitvenih oglasov portal omogoča povezovanje iskalcev zaposlitve in delodajalcev. Konceptualno združuje najboljše lastnosti, oblikovne značilnosti in načela zasebnosti.

MojeDelo.com je največji slovenski zaposlitveni portal. Na njem najdete informacije o prostih delovnih mestih in napotke za karierni razvoj. Ponudnikom del je omogočen učinkovit kanal za komuniciranje s trgom dela, karierno usmerjenim iskalcem pa številna orodja in storitve za karierni razvoj in iskanje zaposlitve. Za neposreden stik med delodajalci in iskalci zaposlitve skrbijo že več kot 10 let.

Zaposlitev.net je bil prvi zaposlitveni portal v Sloveniji in s tem pionir na področju zaposlovanja prek interneta. Kljub 5 letom delovanja je še vedno med najbolj priljubljenimi zaposlitvenimi portali v Sloveniji in je v svojem času do zaposlitve pomagal neštetim uporabnikom.

Zaposlitve.org, portal za iskanje ustrezne zaposlitve v času pandemije Koronavirusa in po njej.

#Europass #grmnovomesto #kariera #KariernaSidra #KarierniCenter #KarierniCoach #KarierniNačrt #NLPKomunikacija #ročnodelo #SWOTAnaliza #visokasolagrm #zaposlitev