• By natasa.sokac@vsgrm.unm.si
  • 31. maja 2024
  • No Comments

Delavnica v okviru projekta Veriga EKO zelišč od Dolenjske do Krasa

Delavnica v okviru projekta Veriga EKO zelišč od Dolenjske do Krasa – TEHNOLOGIJA PRIDELAVE ZELIŠČ IN NJIHOVE PRIPRAVE

V ponedeljek, 20. 5. 2024, je Visoka šola za upravljanje podeželja Grm Novo mesto s partnerjem DIMAS, d.o.o. v okviru projekta Veriga EKO zelišč od Dolenjske do Krasa v Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu organizirala delavnico na temo farmacevtskih standardov pri pridelavi zelišč, z naslovom TEHNOLOGIJA PRIDELAVE ZELIŠČ IN NJIHOVE PRIPRAVE.

Poznavanje farmacevtskih standardov predvsem standardov zajetih v Dobri kmetijski in nabiralni praksi za zelišča – Good Agricultural and collection practice for starting material of herbal origin, bolj poznani kot GACP je za pridelovalce ali nabiralce zelišč, ki si želijo sodelovati s farmacevtsko industrijo ključnega pomena. 

Na Dolenjskem in v Beli krajini smo po koncu druge svetovne vojne doživeli razcvet zeliščarstva, saj je nastajajoča farmacevtska industrija izkazovala veliko zanimanje za predelavo lokalno pridelanih ali nabranih zelišč. V procesu prenove izdelave zdravil pa so naravne učinkovine prisotne v zeliščih zamenjale umetno proizvedene sintetične snovi. Posledično je industrija domala prenehala z odkupom zelišč in sektor zeliščarstva v regiji, kot tudi v celotni Sloveniji je nazadoval. Podobno situacijo opažamo v celotni Evropski uniji, medtem ko se zdravljenja z zelišči v vzhodnih državah medicina še vedno poslužuje v več kot 50 % primerov. V nekaterih državah je ta odstotek celo še višji in predstavlja kar 80 % vseh terapij pri katerih so uporabljena zdravila. 

V zadnjih časih pa farmacevtska industrija in predvsem potrošniki tudi pri nas ponovno odkrivajo naravno moč zelišč pri zdravljenju različnih bolezni. Industrija je vpeljala tako imenovano zeleno linijo zdravil, ki so proizvedena s pomočjo naravnih sestavin, ki so ekstrahirana iz zelišč. Obseg tovrstnih zdravil je za sedaj še mnogo manjši v primerjavi s sintetično procesiranimi zdravili, vendar se nenehno povečuje, kar daje zeliščarstvu velik razvojni potencial. Ob tem zelišč ni mogoče gojiti drugače kot na ekološki način, saj le tako v njih pridobimo želeno količino in kvaliteto učinkovin. Spričo klimatskih sprememb in poslabšanja kvalitete okolja v katerem živimo pa se je ravno k ekološkemu oziroma zelenem kmetijstvu zavezala tudi Evropska unija v okviru zelenega dogovora bolj znanega kot Green deal. S tem so vsem, zeliščarjem in tudi tistim, ki si želijo začeti z vzgojo zelišč dane tudi možnosti za koriščenje evropskih sredstev pri razvoju ali širitvi dejavnosti pridelave in predelave zelišč. 

Poleg samih pogojev in standardov za pridelavo in predelavo zelišč pa so predavatelji na delavnici predstavili tudi ameriški slamnik (Echinaceae), kot zelišče z, verjetno, največjim razvojnim potencialom. Vsi v Sloveniji namreč poznamo zdravilo Imunal, ki krepi imunski sistem, narejen pa je ravno iz ameriškega slamnika, vendar kot kažejo številne raziskave, je to zelišče lahko uporabno še za mnoge druge namene oziroma preparate. Tako lahko rečemo, da se s to rastlino zlasti v postopkih ekstrakcije ukvarja praktično celotna zeliščarska srenja v globalnem svetu, posebej obetajoče in koristne so namreč do sedaj manj raziskane učinkovine iz korenin te rastline. 

Vse, ki vas to področje zanima in ste delavnico morda zamudili, vabimo, da se obrnete na projektno pisarno Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto preko E-pošte na naslov: simon.jansa@vsgrm.unm.si in posredovali vam bomo gradiva.  

Skip to content