Projekti‎ > ‎

Projekt Erasmus+ KA2 YEAH! Young Entrepreneurs in Aquaponics – High five!

objavljeno: 22. avg. 2019, 02:10 avtor: meta.vidicek@vsgrm.unm.si   [ posodobil 15. feb. 2020, 01:39 Simon Janša ]
Vodilni partner: Van National Educational Directorate (TR)
Partnerji: VŠ GRM Novo mesto, Landing Aquaculture (NL), Van il milli egitim mudurlugu (TR), Institute for entrepreneurship development (GR)
Trajanje projekta: 24 mesecev

Na svetu je več kot 70.000 vrst zdravilnih rastlin. Večina raste v svojem habitatu. Zaradi urbanizacije, onesnaževanja zraka, onesnaževanja voda in globalnega segrevanja naravnih habitatov teh rastlin se njihovo število iz dneva v dan zmanjšuje. Vendar so te rastline zanimive za trženje. Farmacevtska podjetja kupujejo te rastline, da bi iz jih proizvajala zdravila. To ponuja priložnost mladim kmetom v Evropi. Le-ti lahko te rastlinske vrste gojijo na obdelovalnih površinah in jih prodajajo farmacevtskim podjetjem. Kmetovanje v akvaponskem sistemu ponuja veliko in donosno proizvodnjo. Mladi kmetje lahko dobijo 8-krat več rezultatov kot v tradicionalnem kmetovanju. V akvaponskih sistemih lahko mladi kmetje proizvajajo ekološke proizvode. V teh sistemih je edini vnos krma za ribe. Torej mladi kmetje lahko proizvajajo določene rastline izven njihovih naravnih habitatov. Projekt mladim kmetovalcem v Evropi ponuja veliko priložnost za učenje in produkcijo v akvaponičnih sistemih. Mladi kmetje, ki bodo sodelovali v našem projektu, se bodo udeležili dveh različnih usposabljanj. Na teh usposabljanjih bodo dobili nekaj dragocenega znanja o kmetijskem podjetništvu in kmetovanju v akvaponičnih sistemih. V projektu bodo ustvarjeni trije različni intelektualni rezultati. Vsak od naših intelektualnih rezultatov je edinstven na področju kmetijstva. Prvi IO našega projekta je Oblikovanje inovativnega akvaponičnega sistema za podnebje mesta Van v Turčiji. Ta IO bo prinesel razumne sistemske rešitve za akvaponiko za podnebje mesta Van, saj ima vsaka geografska regija svoje pogoje. Drugi je DiDaMeP (Digitalna zbirka zdravilnih rastlin), ki je prava rešitev za Evropo v smislu digitalne baze podatkov za zdravilne rastline. V Turčiji takšne baze podatkov ni in malo jih je na svetu. Torej, ta intelektualna proizvodnja je zelo inovativna in nujna za Evropo. Tretji IO je knjiga Kmetijsko podjetništvo prinaša trajno rešitev za podjetništvo v kmetijstvu. Projekt bo zelo učinkovito vplival na mlade udeležence in organizacije, ki so neposredno ali neposredno povezane s tem projektom. Po vseh projektnih aktivnostih se bodo skupaj začeli multiplikacijski dogodki v vseh partnerskih državah. Cilj te dejavnosti je, da se doseže čim več mladih, ki se zanimajo za kmetijstvo.

Drugi projektni sestanek

Med 21. in 25. oktobrom 2019 je potekal drugi mednarodni projektni sestanek in prvo usposabljanje v sklopu projekta Mladi podjetniki v akvaponiki. Tematika usposabljanja je bila podjetništvo v kmetijstvu, udeležilo pa se ga je pet mladih iz Grčije, šest iz Turčije in pet iz Slovenije. Prve dva dni usposabljanja so se seznanili s tematiko akvaponike, tretji dan je sledila strokovna ekskurzija v Koper, nato pa so četrti dan sami izdelovali svoj poslovni načrt. Izdelovali so ga v skupinah po trije udeleženci iz različnih držav. Nastalo je pet poslovnih idej, v katere so se udeleženci poglobili in jih med seboj prediskutirali. Zadnji dan so poslovne ideje predstavili ostalim skupinam. Pri vsaki predstavitvi se je razvila odlična debata, kjer so si pomagali in s podvprašanji še pripomogli k izboljšanju poslovne ideje.

Na projektnem sestanku pa smo se partnerji projekta odločili o vsebini knjige, ki bo nastala kot eden izmed intelektulanih rezultatov projekta. V knjigi, ki bo na voljo v elektronski obliki, bo predstavljeno podjetništvo na področju kmetijstva, osnove akvaponike in tehnični napotki kako lahko bralci sami izdelajo svoj akvaponski sistem.

 Naslednji projektni sestanek, kjer se bomo dogovorili o digitalni bazi medicinskih rastlin in izdelali načrt akvaponskega sistema, bo v mestu Van v Turčiji med 23. in 27. marcem 2020.


Foto utrinki

Prvi projektni sestanek
25. in 26. junija 2019 smo se projektni partnerji sestali v Eindhovnu na Nizozemskem. V dveh dneh, kolikor smo jih preživeli skupaj, smo se spoznali s pojmom akvaponike in kakšne so zahteve akvaponskih sistemov, če jih želimo uspešno tržiti. Ogledali smo si tudi dva uspešna akvaponska sistema, enega za raziskovalne namene in enega za tržne namene. Sestanka sta se udeležila Simon Janša in Barbara Turk.

Foto utrinki:
 


Comments