Novice‎ > ‎

Predavanje Osnovni pristopi k ugotavljanju kakovosti hrane, 13. 2. 2019

objavljeno: 11. feb. 2019 02:32 avtor: Meta Vidiček   [ posodobljeno 11. feb. 2019 02:46 ]

Kaj pomeni vitalna energija hrane?

 »Vitalnost od tal do želodca«. 

Dr. Jens Otto Andersen je raziskovalec, ki se že več kot 20 let ukvarja z raziskavami , kjer išče odgovore na vprašanja, katere so zakonitosti, ki odločajo o kakovosti hrane. Kaj daje rastlinam in ljudem, ki se z njimi hranimo, vitalnost?

 Je  soavtor raziskovalnega poročila  »Ekološko pridelana hrana in zdravje ljudi« in avtor knjige »Vitalnost od tal do želodca«.  Je soustanovitelj konzorcija v katerem se povezuje z Univerzo v Kasslu (Nemčija) in Inštitutom Louis Bolk na Nizozemskem ter  mednarodnega raziskovalnega združenja »Kvaliteta hrane in zdravje«.

Dr. Jens Otto Andersen je s svojimi sodelavci po Evropi razvil metodo (biokristalizacija), s katero lahko ocenimo vitalnost ali življenjsko moč v hrani.

Na obisku v Sloveniji je bil na povabilo KGZS junija 2017, kjer je povedal, da je osnova kakovosti hrane in njene vitalne energije v živih vitalnih tleh, bogatih s humusom kot celovit ekosistem.

Profesor  se sprašuje o problematiki  intenzivnega kmetijstva »Kaj se zgodi, če kmetje z rokami niso več v zemlji?« in ponudi odgovor, da  to niso več kmetje  ampak samo menedžerji , ki nimajo občutka za živali in rastline. Zanimajo jih samo še  prodaja, standardizirani pridelki in dobički.

Zato opozarja, da moramo spremeniti odnos do kakovosti hrane.

Tudi na Grmu Novo mesto  iščemo odgovore na vprašanja .«Kaj bomo jedli, kaj bomo pili , v kakšnem okolju bomo živeli ter s kakšnimi odnosi«.  

S pomočjo Vesne Čuček iz KGZS smo se povezali z dr. Jensnom , ki je prijazno sprejel dve naši sodelavki in jim v laboratoriju Biodinamičnega raziskovalnega združenja Danske (BRAD) predstavil na konkretnih vzorcih biokristalizacijsko metodo ugotavljanja  vitalnosti hrane.

Za izvajanje takih analiz je potrebna posebna komora z opremo. Dr. Jens Otto Andersen bo pomagal , da bomo v sodelovanju s podjetjem Pio d.o.o. iz Šentjerneja ( https://www.iskra-pio.si/en/o-podjetju) prišli do take komore, kjer bomo razvijali raziskovalno in izobraževalno delo na področju kakovosti hrane z vidika vitalne energije.

S tem namenom in dogovoru o nadaljnjem sodelovanju nas bo dr. Jens Oto Andersen obiskal v tednu od 12. do 14. februarja.

V sredo 13. februarja ob 17h bo v prostorih Grma Novo mesto  Sevno 13 8000 Novo mesto ;  predavalnica P3  - pritličje prizidka imel tudi predavanje na temo Osnovni pristopi k ugotavljanju kakovosti hrane.

 

Vljudno vabljeni vsi, ki vas ta tematika zanima.

Informacije: Angelca Hrovat: email:  angelca.hrovat@guest.arnes.si ali tel.: 041 385 760

Comments