Novice

Oblike bivanja, oskrbe ter vključitev v aktivnosti na podeželju za odrasle osebe z motnjo v razvoju - Študentski inovativni projekti za družbeno korist 2018–2019, 18. 6. 2019

objavljeno: 20. jun. 2019 00:51 avtor: Meta Vidiček

V torek, 18.6.2019, je na Varstveno delovnemu centru enota II Bršljin potekala predstavitev zaključka projekta Oblike bivanja, oskrbe ter vključitev v aktivnosti na podeželju za odrasle osebe z motnjo v razvoju (Javni razpis projektno delo z gospodarstvom in negospodarstvom v lokalnem in regionalnem okolju - po kreativni poti do znanja 2017–2020).

Po uvodnem nagovoru direktorice VDC Novo mesto gospe Romane Trpin, dekanje doc. dr. Lee-Marije Colarič-Jakše ter strokovne sodelavke Nataše Turk iz Varstveno delovnega centra Novo mesto so projekt predstavili študenti Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto, Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru, Fakultete za turizem Univerze v Mariboru in Fakultete za organizacijske vede Univerze v Mariboru. Študenti so predstavili povzetek teoretičnega dela, primere dobrih praks iz Slovenije in sveta, izsledke anket ter predloge vključevanja odraslih oseb z motnjo v razvoju na kmetijah. Po predstavitvi so študentje imeli pripravljen še kviz z nagradami (jogurti GRM Novo mesto - centra biotehnike in turizma).

V projektu smo preučili dotedanje stanje vključevanja oseb z motnjami v razvoju na kmetijah ter številne možnosti za nadaljnji razvoj tega projekta in vključevanje oseb na kmetije na območju Dolenjske.

Celoten potek dogodka so posneli tudi za Televizijo Vaš kanal, za katere smo na koncu povedali tudi nekaj podrobnosti o projektu. Na podlagi preučitve literature in dobrih praks doma in po svetu ter izvedene ankete med gosti smo študentje ugotovili trende in pričakovanja potencialnih pomočnikov na kmetijah na območju Dolenjske, saj jih je skoraj polovica odgovorila, da bi se preselili na kmetijo. Ob tem se je potrebno zavedati, da je Slovenija na tem področju še vedno več ali manj na začetku tako zakonodajno kot tudi stroškovno. 

Zapisal: Klemen Šimonka, študent VŠ GRM Novo mesto

Foto utrinki:
 
 
 
 
 
 

Več o projektu na tej povezavi

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega socialnega sklada.

Inovativni pristopi pri razvoju turističnih proizvodov – Po kreativni poti do znanja 2017-2020, predstavitev 13. 6. 2019

objavljeno: 20. jun. 2019 00:50 avtor: Meta Vidiček

Na Visoki šoli za upravljanje podeželja GRM Novo mesto je 13. 6. 2019 potekala predstavitev projekta Inovativni pristopi pri razvoju turističnih proizvodov, ki se izvaja v okviru javnega razpisa »Po kreativni poti do znanja 2017 – 2020«. Po uvodnem nagovoru dekanje doc. dr. Lee-Marije Colarič-Jakše, mentorja izr. prof. dr. Andreja Lisca in predstavitve Tanje Vesel iz turistično-razvojno agencije Vesela doživetja so projekt predstavili študenti Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto, Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru in Fakultete za turizem Univerze v Mariboru. Študenti so predstavili povzetek opravljenega teoretičnega dela, dobre prakse iz Slovenije in tujine, ugotovitve iz analize ankete ter predstavili inovativno idejo. Obrazložili so osnovna izhodišča ideje, kako bi potekalo izvajanje in kako bi bilo možno idejo izkoristiti za promocijo in razvoj lokalne in širše skupnosti. 

S projektom smo preučili stanje razvoja turizma v svetu, v Sloveniji in predvsem na območju Dolenjske kot mikroregije, ter obstoječih turističnih produktov. Na podlagi preučitve literature in dobrih praks doma in po svetu ter izvedene ankete med gosti smo študentje ugotovili trende in pričakovanja potencialnih gostov glede na profile posamezne persone ciljnih skupin slovenskega turizma. Ob tem se je potrebno zavedati, da prihaja generacija gostov, ki pričakujejo drugačne, inovativne, kakovostne avtentične in integralne vsebine. Tako smo dobili jasen pregled priložnosti za razvoj Dolenjske kot turistične regije in pregled priložnosti razvoja podeželja kot turističnega prostora. Še posebej je na podlagi raziskave glavni pokazatelj usmerjenosti dolenjskega turizma vodilo, da Slovenija razvija pet-zvezdična zelena in butična doživetja za zahtevne goste, ki iščejo raznolika in aktivna doživetja, notranji mir, sprostitev in osebno zadovoljstvo. Študenti smo z mentorji v končnem poročilu razdelali konkretne inovativne pristope in zelene butične turistične produkte, tudi z vključitvijo dediščine kot elementa turističnih programov na inovativen doživljajski način.

Več o projektu na tej povezavi.

Foto utrinki:
 
 
 
 
 
 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega socialnega sklada.

Otvoritev PušelŠanka pri botri Jožefini, 19. 6. 2019

objavljeno: 16. jun. 2019 23:55 avtor: Meta Vidiček   [ posodobljeno 16. jun. 2019 23:56 ]

Članice in člani Turistično kulturnega društva Trškogorsko srce prijazno vabijo na otvoritev PušelŠanka pri botri Jožefini v zidanico Verčekki bo v sredo, 19.6.2019, ob 18.00, v objemu vinogradov na Trški gori.

Vabilo je v prilogi.

Lepo vabljeni!

Dan tehnike 2019 - Oskrba živali in pridelava krme na travinju, 15. 6. 2019

objavljeno: 13. jun. 2019 00:22 avtor: Meta Vidiček   [ posodobljeno 13. jun. 2019 06:41 ]

Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto tudi letos organizira "Dan tehnike". Prireditev bo potekala na Kmetiji Škrjanec v soboto, 15. 6. 2019 s pričetkom ob 9.00 uri. Letošnji glavni temi bosta povezani z dobrobitjo živali na kmetiji in pridelovanjem krme na travinju.

Na dogodku bosta potekali tudi dve delavnici, namenjeni znanstveno raziskovalnemu projektu, ki ga soustvarjamo partnerji:

- Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma,

- Fakulteta za elektrotehniko Ljubljana ter

kmetije Podgoršek, Metelko, Turk in Karlovček.

Program in navodila za pot ter podrobnejši opis projekta se nahajajo v priponkah.  

Veseli bomo, če se boste pridružili na "Dnevu tehnike 2019".

Predstavitev projekta Oblike bivanja, oskrbe ter vključitev v aktivnosti na podeželju za odrasle osebe z motnjo v razvoju, 18. 6. 2019

objavljeno: 12. jun. 2019 04:22 avtor: Meta Vidiček   [ posodobljeno 12. jun. 2019 04:24 ]

Lepo vabljeni na predstavitev projekta Oblike bivanja, oskrbe ter vključitev v aktivnosti na podeželju za odrasle osebe z motnjo v razvoju (ŠIPK 2016-2020), ki bo v torek, 18.6.2019 ob 9. uri v enoti Bršljin, Varstveno delovnega centra Novo mesto, Foersterjeva 10, Novo mesto. 

Predstavitev organizira VŠ GRM Novo mesto in VDC Novo mesto.

Ključni poudarki:
Opredelitev problema in opis teme.
- Motnje v duševnem razvoju.
- Oblike bivanja odraslih oseb z motnjo v razvoju.
- Primeri dobrih praks.
- Predlogi vključevanja odraslih oseb z motnjo v razvoju na kmetijah.


Vljudno vabljeni!

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega socialnega sklada.

Osebnost meseca maja na TV Vaš kanal: dekanja doc. dr. Lea-Marija Colarič-Jakše

objavljeno: 11. jun. 2019 23:57 avtor: Irena Hrovat   [ posodobljeno 12. jun. 2019 00:32 ]

Na Visoki šoli za upravljanje podeželja GRM Novo mesto smo ponosni, da je naša dekanja doc. dr. Lea-Marija Colarič-Jakše na odmevnem projektu televizije Vaš kanal postala OSEBNOST MESECA MAJA


Naši dekanji iskreno čestitamo!


Enega od utrinkov si lahko ogledate na: http://www.vaskanal.com/novice/novice/30640-osebnost-maja-je-.html

Predstavitev projekta Inovativni pristopi pri razvoju turističnih proizvodov, 13. 6. 2019

objavljeno: 10. jun. 2019 03:03 avtor: Meta Vidiček   [ posodobljeno 12. jun. 2019 04:24 ]

Spoštovani,

lepo vabljeni na predstavitev projekta v okviru javnega razpisa »Po kreativni poti do praktičnega znanja 2017 – 2020« Inovativni pristopi pri razvoju turističnih proizvodovki bo v četrtek, 13. junija 2019 ob 11. uri, v prostorih Visoke šole za upravljanje GRM podeželja Novo mesto,  Sevno 13, Novo mesto.

Ključni poudarki:
- Povzetek projekta Inovativni pristopi pri razvoju turističnih proizvodov.
- Predstavitev izsledkov teoretičnih  osnov, ugotovitev in strategije inovativnih pristopov v lokalni in širši skupnosti.
- Predstavitev rezultatov raziskave v okviru projekta.
- Predstavitev inovativnega turističnega proizvoda in njegove promocije.
- Razprava.

Več o projektu si lahko preberete tukaj.

Vljudno vabljeni!

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega socialnega sklada.

Vabilo na informativni dan, 13. junij 2019

objavljeno: 6. jun. 2019 04:18 avtor: Meta Vidiček   [ posodobljeno 6. jun. 2019 04:41 ]

Vabimo vas na informativni dan, ki bo v četrtek, 13. junij 2019, ob 16. uri, na sedežu VŠ Grm Novo mesto (Sevno 13, Novo mesto), v predavalnici P4 (prizidek šole).

Predstavili vam bomo visokošolski študijski program Upravljanje podeželja, študij na naši visoki šoli in odgovorili na vaša vprašanja in dileme.

Hkrati vas obveščamo, da je do 28. 6. 2019 odprt prvi prijavni rokPrijavo za vpis na VŠ Grm Novo mesto lahko oddate na povezavihttp://portal.evs.gov.si/prijava/

Več informacij glede prijave in vpisa: http://vsgrm.unm.si/informacije-o-vpisu

V kolikor se informativnega dneva ne boste mogli udeležiti, vas vabimo na individualni obisk. Za vse informacije smo vam na voljo tudi na e-naslovu info@vsgrm.unm.si in tel. 07 39 34 706.

Lepo vabljeni!

Akademija 2019 - E-promocija kulturne dediščine v porečju Krke in Kolpe

objavljeno: 17. maj 2019 02:19 avtor: Meta Vidiček   [ posodobljeno 17. maj 2019 02:25 ]

Vljudno vabljeni na dogodek »Akademija 2019 – E-promocija kulturne dediščine v porečju Krke in Kolpe«ki bo v sredo, 22. maja 2019,  od 9. do 15.15 ure v Kulturnem centru Janeza Trdine, Novi trg 5 v Novem mestu. 

V programu bosta dva panela namenjena predstavitvi bogate kulturne dediščine, v tretjem panelu pa bodo župani predstavili razvojne dosežke, gospodarstvo in usmeritve promocije kulturne dediščine za spodbudo trajnostnega razvoja turizma občine in regije. Akademija predstavlja prispevek k uresničevanju Deklaracije EU o sodelovanju pri pospeševanju digitalizacije kulturne dediščine, ki jo je 9. aprila 2019 podpisalo 24 evropskih držav, tudi Slovenija. 

Cilji Akademije so usmerjeni v predstavitev znane kulturne dediščine vasi in mest v porečju Krke in Kolpe ter prikaz manj znanih sestavin kulturne dediščine in predlaganje ukrepov za povečanje njihove prepoznavnosti. Prav tako v predlaganje načinov za izboljšanje promocije kulturne dediščine in sprožanje ukrepov za izkoriščanje kulturne dediščine za trajnostni razvoj turizma v porečju Krke in Kolpe.

Soorganizatorji Akademije 2019 so:
- Gostiteljica Mestna občina Novo mesto;
- Odbor za promocijo kulturne dediščine Novega mesta;
- Medobčinska pobuda: Čezmejno e-sodelovanje v e-regiji;
- Skupina občin Grosuplje, Ivančna Gorica, Kočevje, Kostanjevica na Krki, Kostel, Krško, Mirna, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Ribnica, Šentrupert, Trebnje;
- Skupina organizacij v omrežju porečja Krke;
- Skupina organizacij v omrežju porečja Kolpe;
- Skupina organizacij v omrežju zgodovinskih vasi in mest.

Cilji in program posvetovanja v slovenskem in angleškem jeziku so objavljeni na spletni strani Akademije 2019, http://eregion.eu/22-5-2019-academy-2019-cultural-heritage-epromotion-krka-kolpa-river-basin/. Kotizacije ni, potrebna pa je prijava na Gricar@FOV.Uni-Mb.si.

Lepo vabljeni, da soustvarjate z nami Akademijo 2019 - veseli bomo srečanja z Vami.
 
dr. Vida Čadonič Špelič, direktorica občinske uprave, Mestna občina Novo mesto
dr. Miha Japelj, profesor, član Inženirske akademije Slovenije & predsednik, Odbor za promocijo kulturne dediščine Novega mesta

Vabilo na forum Kako področje zeliščarstva vključiti v turistično ponudbo

objavljeno: 16. maj 2019 00:29 avtor: Meta Vidiček   [ posodobljeno 3. jun. 2019 00:23 ]

Lepo vabljeni na odprti forum Kako področje zeliščarstva vključiti v turistično ponudbo, ki bo v petek, 24. maja 2019 od 10.00 do 13.00, v prostorih Eko muzeja hmeljarstva in pivovarstva (Cesta Žalskega tabora 2, Žalec), 1. nadstropje. Forum organizira VŠ GRM Novo mesto in Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije. 

Ključni poudarki foruma:
- Načrtovanje zeliščnega vrta, ekološka pridelava zelišč in njihova uporaba.
- Bonton nabiranja zelišč.
- Zgodbe zelišč: samostanska zelišča ali čarovniška zelišča. 
- Primeri zeliščnih izdelkov z zgodbo v Sloveniji.
- Tradicija uporabe zelišč in zdravil rastlinskega izvora.
- Ponudba zeliščnih izdelkov in storitev za turizem ter vključitev v turistično ponudbo in integralne turistične proizvode.

Forum bo moderirala Bojana Paveo, inž. kmet., študentka Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto.

Več informacij si lahko preberete v priloženem vabilu.

1-10 of 244