Novice

Vabilo na 10. strokovno konferenco Aktualno na področju ekološkega kmetijstva 2019, 25. 1. 2019

objavljeno: 16. jan. 2019 12:45 avtor: Meta Vidiček   [ posodobljeno 16. jan. 2019 21:13 ]

Inštitut za ekološko kmetijstvo,  Katedra za ekološko kmetijstvo, poljščine, vrtnine in okrasne rastline  in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju z Združenjem za ekološko kmetovanje SVS, IKC-Inštitutom za kontrolo in certifikacijo UM in Zvezo društev ekoloških kmetov Slovenije

 

vabimo na 10. strokovno konferenco

 

AKTUALNO NA PODROČJU EKOLOŠKEGA KMETIJSTVA 2019,

ki bo v petek, 25. 1. 2019

 

 v prostorih Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede (FKBV) Univerze v Mariboru,  v gradu Hompoš v Pivoli 10 , Hoče pri Mariboru

 

Okvirni program:

8.00 – 9.00   Registracija in prihod udeležencev, ekološko okrepčilo

9.00 – 9.15   Pozdravi in otvoritev konference

9.15 – 9.30    Pozdrav in uvodni nagovor dr. Aleksandre Pivec, ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

 

1. sklop: Stanje, zakonodaja in izzivi za razvoj ekološkega kmetijstva v prihodnje (9.30 – 12.15)

 

9.30 – 10.15 Prikaz trenutnega stanja ekološkega kmetijstva v RS, nova evropska zakonodaja o

                       ekološkem kmetijstvu Uredba 848/2018 in odprte dileme pri usklajevanju

                       podzakonskih predpisov - Maja Žibert in sod. Direktorata za kmetijstvo, MKGP)

10.15 – 10.30 Neskladja na ekoloških kmetijah, v predelavi in trženju, pri uveljavljanju

                           neposrednih plačil in drugih ukrepov kmetijske politike (predstavniki različnih

                           kontrolnih in inšpekcijskih organov: Nives Adamič Kričej IKC-UM, …)

10.30-11.00  Priložnosti za nadaljnji razvoj in nekaj predlogov za novo SKP po 2020

- Njivski kolobar za povečanje biodiverzitete (združene setve in alternativne poljščine) – prof. dr. Franc Bavec UM FKBV

- Prekrivni posevki in uporaba valjarja rastlinske odeje – prof. dr. Martina Bavec in sod. UM FKBV

- Povezovanje ponudnikov ekoloških pridelkov oz. živil – novi koncepti

- Ekološko kmetijstvo na VVO in drugih zavarovanih območjih


11.00-12.15  Okrogla miza:

 Kako doseči zastavljene cilje v PRP z izboljšavami v verigah vrednosti, generično promocijo (EKOLOŠKO + LOKALNO = IDEALNO)  in vizija za novo programsko obdobje po 2020

predstavniki ekoloških kmetov, poslovnega sektorja, MKGP in drugi deležniki

 12.15 - 13.00    Odmor za kosilo iz ekoloških sestavin (zelenjavna enolončnica in ekološka hrenovka)

                           (6 EUR) v menzi FKBV


 2. sklop: Turizem in ekološko kmetijstvo (13.00 - 14.30)

 

13.00 - 13.15 Ekološka živila v gastronomiji in imenovanje Evropska gastronomska destinacija 2021 - prof. dr. Martina Bavec v sod. z MGRT

13.15 – 13.30 Ponudba ekološke hrane na kmetijah z dopolnilno dejavnostjo turizem na kmetiji – mag. Martina Robačer, FKBV

13.30 – 13.50 Kreiranje ekološkega »paleo« menuja v gostinski ponudbi in možnosti za sodelovanje z ekološkimi kmetijami  (Interreg projekt PaleoDiversiStryia ) – Anja Vintar in dr. Matija Črešnar (Zavod za varstvo kulturne dediščine)

13.50 – 14.30 Predstavitve in izkušnje s ponudbo in certificiranjem ekoloških jedi oz. sestavin vabljenih ekoloških kmetij oz. gostinskih lokalov z razpravo (Baron, Pri Damah, …)

 

14.30-15.00    Kako naprej? Predlogi udeležencev za izboljšave v prihodnje

15.00 – 15.15 Zaključek konference in priprava zaključkov

 

Pogoji za udeležbo in drugo:

Zaradi lažje organizacije dogodka zbiramo predhodne prijave do 24.1.2019 do 8. ure preko spleta preko spleta um FKBV http://www.fkbv.um.si/ oz. na povezavi: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd5HFBPddQMDolT_I2LAjAWDcPudABt7_ib8FhBzgCg8FYGyQ/viewform 

 

Dodatne informacije o dogodku dobite na e-naslovu: martina.robacer@um.si .

Organizatorji si pridržujemo pravico do sprememb v programu!

 

Kotizacije NI za samo udeležbo in prisotnost na dogodku, udeleženci pa si lahko dodatno naročijo kosilo iz ekoloških sestavin  (enolončnica + hrenovka) in strošek 6 EUR/osebo poravnajo v menzi ob registraciji, kjer prejmejo bon.

 

Za udeležence, ki želijo prejeti s strani Univerze v Mariboru Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede uradno potrdilo o udeležbi na strokovni konferenci kot potrdilo o usposabljanju za potrebe svojih referenc, ga lahko izdamo po dogodku na podlagi izdanega naročila in plačilu 25 EUR/osebo.

Izročke predstavitev in druga gradiva bomo v primeru soglasja avtorjev postavili na spletne strani fakultete oz. katedre. Na podlagi naročila in plačila 10 EUR + poštnina pa jih lahko posredujemo tudi v pisni obliki na naslov naročnika.

Vabilo na vinsko-kulinarični večer, 17. 1. 2019

objavljeno: 14. jan. 2019 08:51 avtor: Meta Vidiček   [ posodobljeno 14. jan. 2019 08:52 ]

Vljudno vabljeni na vinsko-kulinarični večer v Hišo kulinarike in turizma – Gostišče na trgu, ki se bo odvijal v četrtek, 17. januarja 2019, s pričetkom ob 18. uri. Predstavljena bodo dolenjska butična vina ALBIANA iz vinske kleti ŽAREN iz Nemške vasi, Leskovec pri Krškem, v sožitju skrbno izbrane kulinarike izpod rok študentov programa gostinstvo in turizem ter njihovih mentorjev, Višje strokovne šole Grm Novo mesto – centra biotehnike in turizma

Več informacij v priponkah. 

2. Vinsko-kulinarični večer s spremljajočim dogodkom, 20. 12. 2018

objavljeno: 13. dec. 2018 02:03 avtor: Meta Vidiček   [ posodobljeno 13. dec. 2018 02:05 ]

Vljudno vabljeni na 2. vinsko-kulinarični večer s spremljajočim dogodkom v Hišo kulinarike in turizma – Gostišče na trgu, ki se bo odvijal v četrtek, 20. decembra 2018 s pričetkom ob 17. uri. Predstavljena bodo butična vina iz kleti DOLC in penine iz kleti SIMONIČ iz Bele krajineUmetnost sožitja vin in sezonske kulinarike bomo predstavili na sodoben način v zavesti ohranjanja gastronomske dediščine Bele krajine.

Več informacij v priponkah. 

Sejem Narava - zdravje

objavljeno: 7. dec. 2018 01:13 avtor: Meta Vidiček   [ posodobljeno 10. dec. 2018 00:50 ]

Od 29. novembra do 2. decembra 2018 je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal 49. sejem ˝Narava – zdravje˝, na katerem je Visoka šola za upravljanje podeželja GRM Novo mesto predstavljala študijski program Upravljanje podeželja, Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma pa je razstavljal svoje izdelke in prav tako predstavljal študijske programe Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije, Srednje šole za gostinstvo in turizem in višje strokovne šole.

Na stojnici se je predstavljal tudi projekt Dobrote s kmetij – mreža lokalnih ponudnikov podeželskih dobrot s svojo virtualno tržnico lokalnih pridelkov in izdelkov okoliških kmetij, ki ga je Visoka šola za upravljanje podeželja GRM Novo mesto uspešno zaključila.

Šolska stojnica je ponujala izdelke, ki so jih učenci pripravili pri praktičnem pouku. Dijaki šole za gostinstvo so spekli hlebčke, žemlje, slanike in sirovke. Slaščice so bile zastopane z mešanim drobnim pecivom. Stojnica je ponujala jogurte različnih okusov, sirotko, kefir, kislo smetano, sir za žar in skuto. V ponudbi so bila tudi različna vina: modra frankinja, bela vina, cviček in penina. Na šolskem posestvu pridelujejo tudi čaje in zelišča, ki ji dijaki sušijo, zato so bili na stojnici predstavljeni tudi različni čaji - ognjičev, konopljin, grmska mešanica in posušena zelišča, prav tako pa tudi jabolčni čips. Sokove je zastopal jabolčni sok. Stojnica je imela vsaki dan tudi izdelek, ki je bil namenjen degustaciji, dogajanje pa so popestrili učenci, oblečeni v dolenjsko narodno nošo. Sama stojnica je imela izgled stare kmečke hiše, pokrite s slamo. Veliko povpraševanje je vzbudil pisan kruh, ki je bil namenjen dekoraciji, kuharska knjiga in recepti.

Šola je lani praznovala 130-letnico delovanja in je močno prepoznana v okolju. Na sejmu Narava in zdravje je bila izvedena še dodatna promocija pridelkov in izdelkov Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma.

Visoko šolo za upravljanje podeželja GRM Novo mesto je na sejmu zavzeto predstavljala študentka 2. letnika Valeria Natja Umek.


Foto (Valeria Natja Umek):

 

    

Vabilo na mednarodni strokovni posvet »Lombergarjevi dnevi«

objavljeno: 4. dec. 2018 00:00 avtor: Meta Vidiček

Lepo vabljeni na Mednarodni strokovni posvet »Lombergarjevi dnevi«, ki bo potekal 5., 6. in 7. decembra v Večnamenskem kulturno turističnem podjetniškem centru Pesnica. Lombergarjevi dnevi so eden izmed osrednjih dogodkov Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor, v bo letos v treh dneh združil znanstvenike, strokovne delavce in kmetovalce iz vinogradniške, poljedelske in sadjarske proizvodnje. Gre za strokovno močan dogodek, na katerem vam bodo skupaj s tujimi in domačimi strokovnjaki predstavili aktualne izzive, rešitve le teh in nekatere tehnološke novosti (program v priponki).

Razpored posvetov:
5. december 2018: 11. Vinogradniški posvet 
6. december 2018: 5. Poljedelski posvet 
7. december 2018: 14. Sadjarski posvet

Kotizacija
Kotizacija za udeležbo na posameznem posvetu znaša 22 € z DDV. Plačilo je možno gotovinsko ob sprejemu pred vsakim posvetom ali z naročilnico.
Študenti in dijaki so oproščeni plačila kotizacije!
Kotizacija vključuje udeležbo na svetovanju in pogostitev v odmoru.

Dodatne informacije KGZS – Zavod Maribor
Telefon: +386(0)31 770 939 ali 02 2284 954 Tamara Korošec

Vabilo: Podelitev priznanj Najbolj skrbni lastnik gozda in otvoritev razstave Magična fotografija

objavljeno: 1. dec. 2018 23:20 avtor: Meta Vidiček   [ posodobljeno 1. dec. 2018 23:26 ]

Zavod za gozdove Slovenije in Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, skupaj z ostalimi partnerji projekta LIFE NATURAVIVA vabita na dogodek, ki združuje dve čudoviti priložnosti.

Podelili bomo priznanja najbolj skrbnim lastnikom gozda v letu 2018 po izboru Zavoda za gozdove Slovenije in odprli fotografsko razstavo zmagovalnih slik mednarodnega fotografskega natečaja Magična narava, ki ga je organiziralo Združenje slovenskih naravoslovnih fotografov in katere pokrovitelj je projekt LIFE NATURAVIVA.

Fotografski del prireditve pa bomo obogatili še z razstavo fotografij narave dijaka 1. letnika Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije, Tilna Dolšaka, ki se izobražuje v programu naravovarstveni tehnik.

Podelitev z razstavami se bo odvijala v petek, 7. decembra 2018, s pričetkom ob 10.30 uri, v veliki predavalnici zavoda Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, Sevno 13, Novo mesto.

Vzporedno bomo dogajanje popestrili še z razstavo poprtnikov (božičnim kruhom), ki jih izdelujejo dijaki in študenti Grma Novo mesto, kot primer ohranjanja nesnovne dediščine priprave poprtnikov, zaščitene slovenske dediščine pri Ministrstvu za kulturo, ki so sočasno tudi del Čezmejnega festivala božičnega kruha v okviru projekta Uživam tradicijo.

Bogat in slavnostni dogodek bo tako združil številna znanja in spretnosti, ki izkazujejo globoko spoštovanje človeka do naravne in kulturne dediščine ter bo nadgrajen še s prispevkom vrhunskih umetnikov, opernega pevca Marka Kobala, harmonikaša Jožeta Avbarja in pevko Ljobo Jenče.

Pred dogodkom, ob 10.00 uri, bo potekala tudi novinarska konferenca. Vljudno vabljeni, da se pridružite že na tem uvodnem delu dneva.

Vabilo in program v prilogi.

Vabilo na Zimsko šolo FOŠ 2018: Poslovni coaching

objavljeno: 30. nov. 2018 05:56 avtor: Meta Vidiček   [ posodobljeno 30. nov. 2018 23:01 ]

Na Visoki šoli za upravljanje podeželja GRM Novo mesto in na Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma smo v letošnjem letu organizirali za vse zaposlene možnost brezplačnih izobraževanj iz področja Nevrolingvističnega programiranja, kjer so udeleženci pridobili tudi certifikat NLP DIPLOMA. Ob zaključku izobraževanja smo se dogovarjali o nadgradnji izobraževanja k NLP MOJSTRSTVU. Ta izziv je še pred nami – ponovno posredujemo priložnost, da se izobražujete na nadaljnji stopnji NLP COACHA PRAKTIKA

Fakulteta za organizacijske študije v Novem mestu organizira januarja in februarju 2019 zimsko šolo POSLOVNEGA COACHINGA  z naslednjimi izhodišči in kompetencami:
- Poznavanje in razumevanje coachinga na področju:
    • poslovnega coachinga,
    • prodajnega coachinga,
    • veščin coachinga za vodje,
    • korporativnega coachinga in
    • kolegialnega coachinga.
- Poznavanje in razumevanje vloge poslovnega coachinga v profesionalnem razvoju posameznika in organizacije.
- Razumevanje veščin coachinga za profesionalni razvoj.
- Poznavanje in razumevanje coachinga in svetovanje pri vodenju in upravljanju organizacij.
- Poznavanje konceptov coachinga za hitro rast podjetij.
- Poznavanje spretnosti coachinga v prodaji.
- Organizacijske in vodstvene spretnosti.
- Poznavanje in razumevanje korporativnega coachinga v veliki organizaciji.
- Preseganje (ne)kulture tarnanja, pritoževanja. Sposobnost konstruktivnega pogovora s
  sogovornikom z namenom novih uvidov in premikov.

Udeleženci bodo s popolno udeležbo in izdelavo ter zagovorom seminarske naloge vrste poslovnega coachinga v matični organizaciji lahko pridobili tudi mednarodni INLPTA certifikat coacha praktika.

Ker Fakulteta za organizacijske študije organizira to izobraževanje skupaj z Zavodoma Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, Visoko šolo za upravljanje podeželja GRM Novo mesto in Fakulteto  za industrijski inženiring, je izobraževanje za študente iz vseh treh šol brezplačno. 

Ker gre za enkratni izziv na vaši karierni poti, vam svetujemo, da se izobraževanja udeležite. 

Prijavo na Zimsko šolo 2019 oddate tukaj. Rok za prijavo je 14. januar 2019Udeležba je za študente VŠ GRM Novo mesto brezplačna.

Več informacij o samem dogodku na spletni strani FOŠ: http://www.fos-unm.si/si/dejavnosti/poletno-zimske-sole/zimska-sola/2019/default.asp

Lepo vabljeni!

Tveganje za sušo v Podonavju - Kako slediti suši z novimi pristopi

objavljeno: 23. nov. 2018 11:49 avtor: Meta Vidiček

Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, 23. novembra - Na Visoki šoli za upravljanje podeželja GRM Novo mesto je potekala delavnica na temo »Kako slediti suši z novimi pristopi?«, ki jo je v sodelovanju z gostiteljem organizirala Agencija Republike Slovenije za okolje v okviru Interreg projekta DriDanube oziroma Tveganje za sušo v Podonavju. Udeležence sta uvodoma pozdravili doc. dr. Lea-Marija Colarič-Jakše iz Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto, ki je poudarila pomen strokovnih in znanstvenih delavnic in posvetov na temo podnebnih sprememb, saj  nakazujejo pogostejše težave z vremenskimi ekstremi tudi v prihodnosti ter doc. dr. Andreja Sušnik iz Agencije Republike Slovenije za okolje, ki spremlja, analizira in napoveduje naravne pojave in procese v okolju in vsebine uresničuje tudi v okviru nacionalnih služb za meteorologijo in hidrologijo.
 
Osrednji del delavnice je bil namenjen izobraževanju poročevalcev za sušo, ki poročajo v okviru sušnega uporabniškega servisa, saj se postopno tudi v Sloveniji oblikuje mreža poročevalcev za spremljanje razvoja suše. Ta bo uporabnikom omogočal sprotno spremljanje razvoja suše z uporabo satelitskih podatkov. Podatki poročanja o suši s terena služijo za preverjanje informacij pridobljenih s sateliti. Med udeleženci delavnice so bili že aktivni poročevalci in posamezniki, ki jih področje zanima in bi se bili pripravljeni pridružiti mreži poročevalcev.
 
Delavnica je bila priložnost za izmenjavo izkušenj in nove predloge za izboljšavo poročanja, kjer so imeli udeleženci priložnost seznaniti se tudi z drugimi agrometeorološkimi produkti Agencije Republike Slovenije za okolje, ki so namenjeni podpori kmetijske pridelave in so prosto dostopni na spletnih straneh ARSO. Posebna pozornost je bila namenjena seznanitvi udeležencev z uporabno vrednostjo »Dnevne agrometeorološke napovedi«, ki se je je pogovorno prijelo poimenovanje »traktorčki«. Znanje o uporabi napovedi in drugih agrometeoroloških produktov je izjemno pomembno v času, ko so podnebne spremembe dokazane in bodo do konca 21. stoletja drastično vplivale na kmetijstvo, če se jim ne bo prilagodilo z ustrezno tehnologijo pridelave. Zato ARSO od leta 2017 vodi mednarodni projekt DriDanube, »Tveganje za sušo v Podonavju«, ki razvija orodja za sprotno spremljanje suše, in njenih posledic.

 
 
          
                                           
Vabilo na decembrski bowling, 11. 12. 2018

objavljeno: 21. nov. 2018 22:58 avtor: Meta Vidiček   [ posodobljeno 29. nov. 2018 01:16 ]

Študente, predavatelje in vse zaposlene na novomeških visokošolskih zavodih (VŠ GRM Novo mesto, FINI, FOŠ) vabimo na tradicionalni decembrski bowling. Športno družabni dogodek bo v torek, 11. 12. 2018, od 18. do 20. ure v Dolenj'cu (Na Brezovici 50). Zbor bo ob 17.45 zaradi preobuvanja v bowling čevlje. 

Prijavite se TUKAJ.

Lepo vabljeni!

image.png

Vabilo na delavnico - Kako slediti suši z novimi pristopi, 23. 11. 2018

objavljeno: 19. nov. 2018 23:39 avtor: Meta Vidiček

Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) spremlja, analizira in napoveduje naravne pojave in procese v okolju, med njimi tudi pojav suše. Obravnava tudi problematiko na področju podnebnih sprememb, ki nakazujejo pogostejše težave z vremenskimi ekstremi v prihodnosti. Od leta 2017 ARSO vodi mednarodni projekt DriDanube, »Tveganje za sušo v Podonavju«, ki razvija orodja za sprotno spremljanje suše, in njenih posledic. Pomemben rezultat projekta je Sušni uporabniški servis (DUS), ki bo uporabnikom omogočal sprotno spremljanje razvoja suše z uporabo satelitskih podatkov. Za preverjanje informacij pridobljenih s sateliti, pa potrebujemo terenske podatke. S tem namenom tudi v Sloveniji oblikujemo mrežo poročevalcev za spremljanje razvoja suše. Z namenom izboljšati ozaveščenost javnosti in izboljšati produkte projekta in ARSO informacij organiziramo srečanja in delavnice z uporabniki in poročevalci. 

Na eno od njih vas vabimo 23. novembra 2018, ki bo potekala na Visoki šoli za upravljanje podeželja GRM Novo mesto, Sevno 13, Novo mesto po priloženem programu.

Lepo vabljeni!

1-10 of 203