Dogodki‎ > ‎Strokovni dogodki‎ > ‎

Kaj bomo jedli, kaj bomo pili, v kakšnem okolju bomo živeli in s kakšnimi vrednotami? Odgovori za jutri.

objavljeno: 15. feb. 2019, 04:21 avtor: meta.vidicek@vsgrm.unm.si   [ posodobljeno 15. feb. 2019, 04:22 ]

odgovori za jutri se ukvarjamo na Grmu Novo mesto – centru  biotehnike in turizma  v okviru procesov izobraževanja, usposabljanja, raziskovanja ter pridelave.


Z istimi vprašanji se ukvarja v okviru svojega znanstveno raziskovalnega dela tudi dr. Jens Otto Andersen iz Danske. Katere so zakonitosti, ki odločajo o kakovosti hrane? Kaj daje rastlinam in ljudem, ki se z njimi hranimo, vitalnost?  Z njegovo pomočjo in v sodelovanju z mednarodno priznanim podjetjem Pio d.o.o. iz Šentjerneja bomo začeli postavljati  primerno infrastrukturo za ocenjevanje kakovosti hrane v praksi. Dr. Jens Otto Andersen   je soustanovitelj konzorcija v katerem se povezuje z Univerzo v Kasslu (Nemčija) in Inštitutom Louis Bolk na Nizozemskem ter  mednarodnega raziskovalnega združenja »Kvaliteta hrane in zdravje«.


S svojimi sodelavci po Evropi je razvil metodo (biokristalizacija), s katero lahko ocenimo vitalnost ali življenjsko moč v hrani. Dr. Andersen razloži, da pomeni vitalnost hrane njeno sposobnost, da podpira naš organizem pri življenjskih procesih v stresnih pogojih. Realna kvaliteta hrane ni samo v kemijski sestavi posameznih sestavin, ampak je bistvenega pomena organizacija strukture teh sestavin, kar simbolično prikazujeta sliki  obraza iz njegove predstavitve na predavanjih, v sredo 13. februarja 2019, na Grmu Novo mesto.

 

Painting2

Slika 1: Posamezni deli, ki jih lahko analiziramo, statistično obdelamo…

Vir: PP predstavitev dr. Andersen


Painting

Slika 2: Celota....

Vir: PP predstavitev dr. Andersen

 

Slika 3: dr. Jens Otto Andersen

Foto: Hrovat Angelca

 

Dr. Jens in njegovi sodelavci so v svojih raziskavah ugotovili, da ima hrana večjo vitalno energijo, če je pridelana po ekoloških ali biodinamičnih metodah, čim manj predelana, filtrirana, obdelana… . Velik pomen daje  zaradi bogate genske pestrosti starim lokalnim sortam rastlin .

Svoje predavanje pa je dr. Jens zaključil z mislijo:« Kvaliteta pridelka je odvisna od kvalitete tal in humusa, ki ga vsebujejo tla.«

 

Zapisala: Hrovat Angelca, Grm Novo mesto

Comments