Dogodki‎ > ‎Strokovni dogodki‎ > ‎

Konferenca: Logistika v kmetijstvu - 9. november 2017

objavljeno: 20. okt. 2017, 00:58 avtor: Simon Janša   [ posodobljeno 13. nov. 2017, 03:42 ]

11. mednarodna konferenca Logistika v kmetijstvu

Novo mesto, 9. novembra 2017 – Na Grmu Novo mesto - centru biotehnike in turizma, je potekala že 11. mednarodna konferenca Logistika v kmetijstvu, ki so jo organizirali Občina Sevnica, Fakulteta za logistiko Univerze v Mariboru, Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma ter Visoka šola za upravljanje podeželja GRM Novo mesto. Prisotne so na konferenci, ki jo je vodil izr. prof. dr. Andrej Lisec s Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru, pozdravili župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk, poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije in predsednik odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tomaž Lisec, direktor Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma Tone Hrovat in doc. dr. Lea-Marija Colarič-Jakše z Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto.

Osrednja tema letošnje konference, ki so se je udeležili predavatelji in udeleženci iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Madžarske in Indije, je bila Kratke oskrbovalne verige v kmetijstvu. Profesor iz Indije je poudaril pomen Indije v tržnem deležu svetovne pridelave in predelave hrane ter izpostavil kot slabost tehnološko nerazvitost in neenakomerno porazdelitev od presežkov prodaje v Indiji. Zanimiva je bila okrogla miza na temo problematike odpadne plastične folije v kmetijstvu, kjer so svoja mnenja izrazili Peter Molan iz Predikata, Aleš Avšič iz Zelenega hita, Janez Rekar iz Plastike Mesojedec in Tone Hrovat iz Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma. Dotaknili so se težav pri odpadni plastiki v kmetijstvu, količinah plastike, ki je dana na trg, materialov, spregovorili so o možnih rešitvah predelave ali obdelave  in strategijah v prihodnosti, o možnostih uporabe bioplastike, predstavili primer Švedske in sežigalnice na Dunaju, spraševali pa so se tudi ali je možno z odpadki obogateti.

Poudarek Konference je bil na kratkih prehranskih verigah, predvsem kot izziv logistike, kako lokalno pridelano hrano približati ljudem »od vrat do vrat«. Predstavljene so bile možnosti uporabe električnih dostavnih vozil za dostavo hrane na lokalnem območju, kar je tudi strategija razvoja Evropske unije in s tem tudi Slovenije. Enako velja za pakiranje izdelkov, saj bo v prihodnosti uporaba bioplastike v veliko večji meri, kot je sedaj. Uporaba bioplastike v kmetijstvu, zlasti za shranjevanje živinske krme in za potrebe zelenjadarstva, je zaenkrat še predraga, ima pa tudi prekratko življenjsko dobo. Poudarjeno je bilo, da se biorazgradljive snovi razgradijo le pod določenimi pogoji in ne v naravi, s čimer veliko ljudi ni seznanjenih. Na konferenci so spregovorili tudi o problemu poplav s poudarkom na porečju reke Krke, in sicer, kako odvečno vodo, namesto da povzroči veliko škodo in odteče naprej, ohraniti tam, kjer nastaja in jo koristno uporabiti. Rešitev bi bila v zadrževanju vode s pomočjo izgradnje večjih in manjših akumulacij (jezer).

Doc. dr. Lea-Marija Colarič-Jakše

ą
007.jpg
(1757k)
Simon Janša,
13. nov. 2017, 03:41
ą
Simon Janša,
13. nov. 2017, 03:41
ą
Simon Janša,
13. nov. 2017, 03:41
ą
Simon Janša,
13. nov. 2017, 03:41
ą
Simon Janša,
13. nov. 2017, 03:42
Comments