Dogodki‎ > ‎Strokovni dogodki‎ > ‎

Inovativni pristopi pri načrtovanju dresurnega jahanja, Odprti forum inovativnega turizma

objavljeno: 22. maj 2019, 23:07 avtor: meta.vidicek@vsgrm.unm.si   [ posodobljeno 23. maj 2019, 00:22 ]
Dne 21. 5. 2019 smo v partnerstvu Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto in Konjeniškega društva Pesnica organizirali odprti forum na temo »Inovativni pristopi pri načrtovanju dresurnega jahanja«.  Svoje tematike so predavali dekanja Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto doc. dr. Lea – Marija Colarič Jakše, lastnik Konjeniškega društva Pesnica Jože Frajzman, inštruktorica jahanja Tamara Bračko, forum pa je strokovno moderirala študentka Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto Tamara Korez, tekmovalka v dresurnem jahanju. Foruma se je s prispevkom povezovanja vsebin na področju konjeniškega turizma in inovativnih pristopov na podeželskem prostoru udeležil tudi mag. Gregor Žmak, župan Občine Pesnica ter poudaril pomen sodelovanja izobraževalnih institucij s širšim okoljem in inovativen način študija pri povezovanju teorije s prakso, saj je bil forum nadgradnja vsebin pri predmetu Načrtovanje turistične ponudbe in lastnega prispevka študentke.  

Teme foruma so bile inovativne vsebine načrtovanja turistične ponudbe in integralnih turističnih proizvodov, predstavitev klasične dresure, ujahavanje konja, predstavitev problematike dresurnega jahanja in jahačevih dejstev v Sloveniji in Evropi, delovanje jahačeve noge, roke, teže, sedišča, križa, predstavitev pomanjkanja dobrih dresurnih trenerjev v Sloveniji in FEI kategorij, dresurnih elementov po kategorijah ter promocija kluba s pomočjo dresurnih nastopov. Forum je postregel z ugotovitvami, da imamo predavatelji in gostje podobno mnenje o stanju dresurnega jahanja oziroma jahanju na sploh. Ugotovili smo, da se je znanje večine jahačev in trenerjev zmanjšalo do te mere, da konju škodijo ali pa mu povzročajo bolečine, tako psihične kot fizične. Večina trenerjev, jahačev ter njihovih staršev stremi predvsem k doseganju dosežkov, pri tem pa pozabljajo, da se konja uči več let, prav tako mora jahač kar nekaj časa posvečati osnovam jahanja, kajti če se osnove preskočijo, je potem v višjih kategorijah vedno več težav. Obdelali smo tudi problematiko pomanjkanja dobrih dresurnih trenerjev v Sloveniji, saj skoraj nimamo dresurnega trenerja na ustreznem nivoju. Mnogi slovenski cenjeni, izučeni ter izkušeni dresurni trenerji so odšli v Italijo, Nemčijo in Avstrijo. Udeleženci foruma so se dotaknili tudi problematike v Kobilarni Lipica in ugotovili, da se je stanje v Lipici po osamosvojitvi Slovenije drastično poslabšalo, njihovo znanje ter znanje njihovih konj je zelo padlo. Lipico so zapustili mnogi priznani dresurni trenerji, zato je čutiti posledice pomanjkanja znanja. 

Oglede dresurnih nastopov bi lahko v Sloveniji ponudili tudi gostom v obliki integralnih turističnih proizvodov in doživetij, prav tako pa bi se lahko tudi sami preskusili v jahanju, kar sta po zaključku foruma na konju tudi predstavili Tamara Korez in Tamara Bračko. 

Nekaj utrinkov:
 
 
 
 
Comments