Dogodki‎ > ‎Strokovni dogodki‎ > ‎

Akademija 2019 - E-promocija kulturne dediščine v porečju Krke in Kolpe

objavljeno: 4. jul. 2019, 00:22 avtor: meta.vidicek@vsgrm.unm.si   [ posodobljeno 4. jul. 2019, 00:23 ]
Dne 22. maja 2019 je v Kulturnem centru Janeza Trdine, Novi trg 5 v Novem mestu potekal dogodek »Akademija 2019 – E-promocija kulturne dediščine v porečju Krke in Kolpe«. 

V programu sta bila dva panela namenjena predstavitvi bogate kulturne dediščine, v tretjem panelu pa so župani predstavili razvojne dosežke, gospodarstvo in usmeritve promocije kulturne dediščine za spodbudo trajnostnega razvoja turizma občine in regije. Akademija predstavlja prispevek k uresničevanju Deklaracije EU o sodelovanju pri pospeševanju digitalizacije kulturne dediščine, ki jo je 9. aprila 2019 podpisalo 24 evropskih držav, tudi Slovenija. 

Cilji Akademije so bili usmerjeni v predstavitev znane kulturne dediščine vasi in mest v porečju Krke in Kolpe ter prikaz manj znanih sestavin kulturne dediščine in predlaganje ukrepov za povečanje njihove prepoznavnosti. Prav tako v predlaganje načinov za izboljšanje promocije kulturne dediščine in sprožanje ukrepov za izkoriščanje kulturne dediščine za trajnostni razvoj turizma v porečju Krke in Kolpe.

Soorganizatorji Akademije 2019 so bili:
- Gostiteljica Mestna občina Novo mesto;
- Odbor za promocijo kulturne dediščine Novega mesta;
- Medobčinska pobuda: Čezmejno e-sodelovanje v e-regiji;
- Skupina občin Grosuplje, Ivančna Gorica, Kočevje, Kostanjevica na Krki, Kostel, Krško, Mirna, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Ribnica, Šentrupert, Trebnje;
- Skupina organizacij v omrežju porečja Krke;
- Skupina organizacij v omrežju porečja Kolpe;
- Skupina organizacij v omrežju zgodovinskih vasi in mest.

Program je vodila in povezovala dekanja VŠ GRM Novo mesto doc. dr. Lea-Marija Colarič-Jakše. 

Cilji in program posvetovanja v slovenskem in angleškem jeziku so objavljeni na spletni strani Akademije 2019, http://eregion.eu/22-5-2019-academy-2019-cultural-heritage-epromotion-krka-kolpa-river-basin/

Foto utrinki: 
 
 


Comments