Dogodki‎ > ‎

Strokovni dogodki

NAPOVEDNIK - 17. MEDNARODNA KONFERENCA V KMETIJSTVU

objavljeno: 30. jan. 2023, 00:21 avtor: Simon Janša

Spoštovani, 

napovedujemo 17. mednarodno konferenco - Logistika v kmetijstvu. Več podrobnosti o načrtovanem dogajanju najdete na spletni povezavi: 17. mednarodna konferenca "Logistika v kmetijstvu" | Fakulteta za logistiko (um.si)

16. MEDNARODNA KONFERENCA LOGISTIKA V KMETIJSTVU

objavljeno: 26. jul. 2022, 23:38 avtor: Simon Janša   [ posodobljeno 2. dec. 2022, 04:36 ]

Spoštovani, 


16. Mednarodna konferenca Logistika v kmetijstvu je zaključena. 


Na naslednji spletni strani si lahko ogledate povzeteke in napovednik za 17. konferenco, ki jo načrtujemo za prihodnje leto. Vabljeni k sodelovanju. 


Povezava: 17. mednarodna konferenca "Logistika v kmetijstvu" | Fakulteta za logistiko (um.si)
Spoštovani,

 

obveščamo vas, da bo v četrtek, 10. novembra 2022 od 10. ure dalje na Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma potekala že 16. mednarodna konferenca Logistika v kmetijstvu. Osrednja tema letošnje konference bo “Digitalizacija logistike v kmetijstvu” s praktično demonstracijo robotov v realnih pogojih.

 

Organiziramo jo Visoka šola za upravljanje podeželja Grm Novo mesto, Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, Fakulteta za logistiko Univerze v Mariboru, Fakulteta za organizacijske študije v Novem mestu, Vimal Akadmija, Občina Sevnica in Zadružna zveza Slovenije. Konferenca bo potekala v sodelovanju z Laboratory for Robotics and Intelligent Control Systems - LARICS - Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva in Institutom “Mihajlo Pupin“, Univerziteta u Beogradu.

 

Ob tej priložnosti vas vabimo k pripravi prispevkov, ki jih je potrebno oddati do 20. oktobra 2022, in k sami udeležbi na konferenci.

Več informacij prilagamo v priponki.

 

Želim vam prijetne, sproščujoče in doživete poletne dni,

15. MEDNARODNA KONFERENCA LOGISTIKA V KMETIJSTVU

objavljeno: 11. nov. 2021, 23:45 avtor: Simon Janša

Spoštovani,

 

vabimo vas, da se udeležite 15. mednarodne konference Logistika v kmetijstvu, ki jo organiziramo Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, Visoka šola za upravljanje podeželja GRM Novo mesto, Fakulteta za logistiko Univerze v Mariboru, Občina Sevnica in Zadružna zveza Slovenije. 

 

Osrednja tema letošnje konference bo “Vpliv pandemije na logistiko v kmetijstvu”.

 

Konferenca bo zaradi epidemioloških razmer potekala preko spletne povezave https://bit.ly/3bHSRj4, in sicer  v četrtek, 11. novembra 2021, s pričetkom ob 10. uri.  Programom konference je v priponki.


Zbornik prispevkov je na ogled na naslednji povezavi: https://press.um.si/index.php/ump/catalog/book/623


NAPOVED, XV. mednarodne konference Logistika v kmetijstvu

objavljeno: 30. nov. 2020, 22:17 avtor: Simon Janša   [ posodobljeno 30. nov. 2020, 22:17 ]

Spoštovani, 

napovedujemo naslednjo 15.mednarodno konferenco Logistika v kmetijstvu, katere osrednja tema bo: »Vpliv koronavirusa na logistiko v kmetijstvu”.

Konferenca se bo odvijala 11. novembra 2021, na Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma, Sevno 13, 8000 Novo mesto.

Organizatorji: Grm Novo mesto – Center biotehnike in turizma, Visoka šola za upravljanje podeželja GRM Novo mesto, Fakulteta za logistiko Univerze v Mariboru, Občina Sevnica in Zadružna zveza Slovenije.

Rok za oddajo prispevkov je 15. oktober 2021.14. mednarodna konferenca Logistika v kmetijstvu - 12.11.2020

objavljeno: 30. sep. 2020, 06:05 avtor: Simon Janša

Vabimo vas, da se udeležite 14. mednarodne konference Logistika v kmetijstvu, ki jo organiziramo:

- Fakulteta za logistiko Univerze v Mariboru,

- Visoka šola za upravljanje podeželja GRM Novo mesto,

- Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma,

- Občina Sevnica in

- Zadružna zveza Slovenije.

Osrednja tema letošnje konference bo “Podnebne spremembe v logistiki v kmetijstvu”.

Konferenca bo potekala v četrtek, 12. novembra 2020, na Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma, Sevno 13, 8000 Novo mesto, s pričetkom ob 10. uri.

 

Rok za oddajo prispevkov je 20. oktober 2020.

Navodila za avtorje najdete TUKAJ.

Prispevek oddate preko spletnega obrazca: https://forms.gle/jALh9ehmktpgc8CP6

Vljudno vabljeni k udeležbi in sodelovanju na konferenci, udeležba je brezplačna!Usposabljanje o biodiverziteti z vidnimi strokovnjaki tega področja

objavljeno: 17. jan. 2020, 00:24 avtor: Info VŠGRM

Spoštovani!


okviru projekta LIFE NATURAVIVA (LIFE16 GIE/SI/000711), katerega partner je Grm Novo mesto - center biotehnike in turizmabomo naslednji torek, 21. januarja 2020 med 8:45 in 15. uro izvedli usposabljanje o biodiverziteti z vidnimi strokovnjaki tega področja.

Usposabljanje bo potekalo na sedežu Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma, Sevno 13, 8000 Novo mesto, v predavalnici P3.

Namen tega usposabljanja je seznaniti strokovnjake, ki delamo/te/jo na področju kmetijstva, razvoja podeželja in drugih področjih, ki se nanašajo na delo z naravnim okoljem s cilji in različnimi aktivnostmi na področju ohranjanja biotske raznovrstnosti in nas vse skupaj še intenzivneje spodbuditi, da to tematiko še bolj vključujemo v svoje delo.


Prijave zbiramo najkasneje do ponedeljka, 20. 1. 2020 dopoldan na e-naslov sodelavke na projektu LIFE NATURAVIVA dr. Mateje Colarič Bajc mateja.colaric@guest.arnes.si. V kolikor imate kakšne posebnosti glede prehrane, pa prosim sporočite to ob sami prijavi.

Veseli bomo vaše udeležbe. Prosimo pa vas tudi, da vabilo posredujete naprej po vaših kontaktih, za katere menite, da bi bila zadeva zanimiva.


Lepo povabljeni v imenu partnerja projekta LIFE NATURAVIVA, Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma!

Helena JURŠE ROGELJ, ravnateljica VSŠ in članica usmerjevalnega odbora projekta LIFE NATURAVIVA 

 

in

 

dr. Mateja COLARIČ BAJC, predavateljica VSŠ in sodelavka na projektu LIFE NATURAVIVA.


Program dogodka si lahko pogledate v prilogi.


 

 

 


13. MEDNARODNA KONFERENCA LOGISTIKA V KMETIJSTVU 2019 - 6.11.2019

objavljeno: 2. nov. 2019, 12:35 avtor: Simon Janša   [ posodobljeno 2. nov. 2019, 12:38 ]

   

NA GRMU NOVO MESTO – CENTRU BIOTEHNIKE IN TURIZMA GOSTIMO

RUSKO DELEGACIJO IN PARTNERJE IZ MEDNARODNEGA PROSTORA

 

 

POTENCIALI MEDINSTITUCIONALNEGA IN GOSPODARSKEGA SODELOVANJA

REGIJ SIBIRIJA IN JV SLOVENIJA NA PODROČJU KMETIJSTVA, ŽIVILSTVA IN TURIZMA

 

Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, Visoka šolo za upravljanje podeželja GRM Novo mesto, Zadružna zveza Slovenije, Fakulteta za logistiko Univerze v Mariboru in Občina Sevnica smo gostitelji politično – gospodarske in znanstveno - raziskovalne delegacije iz Rusije in mednarodnega prostora. Osrednja delegacija, ki se bo v Sloveniji nahajala med 4. in 11. novembrom 2019, prihaja iz dveh sibirskih regij: Krasnojarsk in Hakasija. Namen dogodka je intenziviranje že obstoječega medinstitucionalnega sodelovanja med izobraževalnimi in znanstvenimi institucijami, vzpostavitev aktivnega prenosa znanj in izkušenj na področju organizacije slovenskega zadružništva na območje sibirskih regij ter vzpostavitev okolja za neposredne poslovne tokove na področju blagovne izmenjave kmetijskih pridelkov ter živilskih izdelkov in turistične ponudbe.

Uradni naslov dogodka je POTENCIALI MEDINSTITUCIONALNEGA IN GOSPODARSKEGA SODELOVANJA REGIJ SIBIRIJA in JV SLOVENIJA NA PODROČJU KMETIJSTVA, ŽIVILSTVA IN TURIZMA. Organizatorji bomo delegacijo tretji dan obiska, v sredo, 6. novembra 2019, gostili na sedežu Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma, in sicer smo zanje pripravili poseben panel v okviru 13. mednarodne konference Logistika v kmetijstvu 2019: Vloga in pomen človeških virov pri logistiki v kmetijstvu, Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, na temo Potenciali medinstitucionalnega in gospodarskega sodelovanja regij Sibirija in JV Slovenija na področju kmetijstva, živilstva in turizma.

Za delegacijo iz Rusije in predstavnike drugih držav, ki se bodo udeležili konference,  smo organizatorji obiska pripravili vsebinsko izjemno bogat program, katerega osrednji cilj je spoznavanje gospodarskega potenciala Slovenije na področju kmetijstva, živilstva in turizma – most izobraževanja, znanosti in gospodarstva, kot nadgradnja že več let trajajočega sodelovanja izobraževalnih institucij Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma z Državno agrarno univerzo Krasnojarsk ter drugimi strokovnimi in znanstvenimi institucijami iz mednarodnega prostora.

 

Priloga:

  • Vabilo na 13. mednarodno konferenco Logistika v kmetijstvu

  • Program 13. mednarodne konference Logistika v kmetijstvu

 

 

Akademija 2019 - E-promocija kulturne dediščine v porečju Krke in Kolpe

objavljeno: 4. jul. 2019, 00:22 avtor: meta.vidicek@vsgrm.unm.si   [ posodobljeno 4. jul. 2019, 00:23 ]

Dne 22. maja 2019 je v Kulturnem centru Janeza Trdine, Novi trg 5 v Novem mestu potekal dogodek »Akademija 2019 – E-promocija kulturne dediščine v porečju Krke in Kolpe«. 

V programu sta bila dva panela namenjena predstavitvi bogate kulturne dediščine, v tretjem panelu pa so župani predstavili razvojne dosežke, gospodarstvo in usmeritve promocije kulturne dediščine za spodbudo trajnostnega razvoja turizma občine in regije. Akademija predstavlja prispevek k uresničevanju Deklaracije EU o sodelovanju pri pospeševanju digitalizacije kulturne dediščine, ki jo je 9. aprila 2019 podpisalo 24 evropskih držav, tudi Slovenija. 

Cilji Akademije so bili usmerjeni v predstavitev znane kulturne dediščine vasi in mest v porečju Krke in Kolpe ter prikaz manj znanih sestavin kulturne dediščine in predlaganje ukrepov za povečanje njihove prepoznavnosti. Prav tako v predlaganje načinov za izboljšanje promocije kulturne dediščine in sprožanje ukrepov za izkoriščanje kulturne dediščine za trajnostni razvoj turizma v porečju Krke in Kolpe.

Soorganizatorji Akademije 2019 so bili:
- Gostiteljica Mestna občina Novo mesto;
- Odbor za promocijo kulturne dediščine Novega mesta;
- Medobčinska pobuda: Čezmejno e-sodelovanje v e-regiji;
- Skupina občin Grosuplje, Ivančna Gorica, Kočevje, Kostanjevica na Krki, Kostel, Krško, Mirna, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Ribnica, Šentrupert, Trebnje;
- Skupina organizacij v omrežju porečja Krke;
- Skupina organizacij v omrežju porečja Kolpe;
- Skupina organizacij v omrežju zgodovinskih vasi in mest.

Program je vodila in povezovala dekanja VŠ GRM Novo mesto doc. dr. Lea-Marija Colarič-Jakše. 

Cilji in program posvetovanja v slovenskem in angleškem jeziku so objavljeni na spletni strani Akademije 2019, http://eregion.eu/22-5-2019-academy-2019-cultural-heritage-epromotion-krka-kolpa-river-basin/

Foto utrinki: 
 
 


Oblike bivanja, oskrbe ter vključitev v aktivnosti na podeželju za odrasle osebe z motnjo v razvoju - Študentski inovativni projekti za družbeno korist 2018–2019, 18. 6. 2019

objavljeno: 20. jun. 2019, 00:03 avtor: meta.vidicek@vsgrm.unm.si   [ posodobljeno 20. jun. 2019, 00:38 ]

V torek, 18.6.2019, je na Varstveno delovnemu centru enota II Bršljin potekala predstavitev zaključka projekta Oblike bivanja, oskrbe ter vključitev v aktivnosti na podeželju za odrasle osebe z motnjo v razvoju (Javni razpis projektno delo z gospodarstvom in negospodarstvom v lokalnem in regionalnem okolju - po kreativni poti do znanja 2017–2020).

Po uvodnem nagovoru direktorice VDC Novo mesto gospe Romane Trpin, dekanje doc. dr. Lee-Marije Colarič-Jakše ter strokovne sodelavke Nataše Turk iz Varstveno delovnega centra Novo mesto so projekt predstavili študenti Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto, Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru, Fakultete za turizem Univerze v Mariboru in Fakultete za organizacijske vede Univerze v Mariboru. Študenti so predstavili povzetek teoretičnega dela, primere dobrih praks iz Slovenije in sveta, izsledke anket ter predloge vključevanja odraslih oseb z motnjo v razvoju na kmetijah. Po predstavitvi so študentje imeli pripravljen še kviz z nagradami (jogurti GRM Novo mesto - centra biotehnike in turizma).

V projektu smo preučili dotedanje stanje vključevanja oseb z motnjami v razvoju na kmetijah ter številne možnosti za nadaljnji razvoj tega projekta in vključevanje oseb na kmetije na območju Dolenjske.

Celoten potek dogodka so posneli tudi za Televizijo Vaš kanal, za katere smo na koncu povedali tudi nekaj podrobnosti o projektu. Na podlagi preučitve literature in dobrih praks doma in po svetu ter izvedene ankete med gosti smo študentje ugotovili trende in pričakovanja potencialnih pomočnikov na kmetijah na območju Dolenjske, saj jih je skoraj polovica odgovorila, da bi se preselili na kmetijo. Ob tem se je potrebno zavedati, da je Slovenija na tem področju še vedno več ali manj na začetku tako zakonodajno kot tudi stroškovno. 

Zapisal: Klemen Šimonka, študent VŠ GRM Novo mesto

Foto utrinki:
 
 
 
 
 
 

Več o projektu na tej povezavi

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega socialnega sklada.

Inovativni pristopi pri razvoju turističnih proizvodov – Po kreativni poti do znanja 2017-2020, predstavitev 13. 6. 2019

objavljeno: 17. jun. 2019, 05:38 avtor: meta.vidicek@vsgrm.unm.si   [ posodobljeno 17. jun. 2019, 05:54 ]

Na Visoki šoli za upravljanje podeželja GRM Novo mesto je 13. 6. 2019 potekala predstavitev projekta Inovativni pristopi pri razvoju turističnih proizvodov, ki se izvaja v okviru javnega razpisa »Po kreativni poti do znanja 2017 – 2020«. Po uvodnem nagovoru dekanje doc. dr. Lee-Marije Colarič-Jakše, mentorja izr. prof. dr. Andreja Lisca in predstavitve Tanje Vesel iz turistično-razvojno agencije Vesela doživetja so projekt predstavili študenti Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto, Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru in Fakultete za turizem Univerze v Mariboru. Študenti so predstavili povzetek opravljenega teoretičnega dela, dobre prakse iz Slovenije in tujine, ugotovitve iz analize ankete ter predstavili inovativno idejo. Obrazložili so osnovna izhodišča ideje, kako bi potekalo izvajanje in kako bi bilo možno idejo izkoristiti za promocijo in razvoj lokalne in širše skupnosti. 

S projektom smo preučili stanje razvoja turizma v svetu, v Sloveniji in predvsem na območju Dolenjske kot mikroregije, ter obstoječih turističnih produktov. Na podlagi preučitve literature in dobrih praks doma in po svetu ter izvedene ankete med gosti smo študentje ugotovili trende in pričakovanja potencialnih gostov glede na profile posamezne persone ciljnih skupin slovenskega turizma. Ob tem se je potrebno zavedati, da prihaja generacija gostov, ki pričakujejo drugačne, inovativne, kakovostne avtentične in integralne vsebine. Tako smo dobili jasen pregled priložnosti za razvoj Dolenjske kot turistične regije in pregled priložnosti razvoja podeželja kot turističnega prostora. Še posebej je na podlagi raziskave glavni pokazatelj usmerjenosti dolenjskega turizma vodilo, da Slovenija razvija pet-zvezdična zelena in butična doživetja za zahtevne goste, ki iščejo raznolika in aktivna doživetja, notranji mir, sprostitev in osebno zadovoljstvo. Študenti smo z mentorji v končnem poročilu razdelali konkretne inovativne pristope in zelene butične turistične produkte, tudi z vključitvijo dediščine kot elementa turističnih programov na inovativen doživljajski način.

Več o projektu na tej povezavi.

Foto utrinki:
 
 
 
 
 
 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega socialnega sklada.

1-10 of 33